miercuri, 29 aprilie 2009

Mens sana in corpore sano

Toti suntem constienti ca exercitiul fizic este vital pentru a fi sanatosi. Cu toate acestea, gasim tot felul de motive pentru care sa nu ne facem timp zilnic sa facem miscare. Insa pentru a avea mai multa energie, pentru a ne simti mai bine in propriul corp, pentru a fi mai plini de viata si mai veseli avem nevoie de miscare fizica.


Iata ce poate face exercitiul fizic pentru sanatatea noastra.
1. Imbunatateste sanatatea inimii
2. Reduce riscul de a muri prematur din cauza bolilor de inima
3. Ajuta inima si sistemul cardio vascular sa functioneze mai eficient

4. Descreste simptomele anginei si infarctului
5. Reduce factorii de risc de a face boli de inima
6. Reduce riscul de a face diabet sau a avea probleme cu tensiunea

7. Imbunatateste toleranta la zahar a sangelui daca ai diabet si riscul de a face diabet
8. Ajuta la controlarea tensiunii
9. Imbunatateste lipidele din sange, mai ales regleaza nivelul colesterolului
10. Ajuta in incercarea de a te lasa de fumat
11. Indeparteaza stratul de grasime, slabeste si tine sub control greutatea

12. Reduce riscul de a face cancer de col

13. Te ajuta ca la batrenete sa fii mai puternic si sa ai control mai mare asupra corpului

14. Imbunatateste forta si starea de bine

15. Ajuta la mentinerea sanatatii muschilor, oaselor si incheieturilor
16. Creste abilitatea de a face activitatile zilnice fara sa te simti obosit
17. Imbunatateste flexibilitatea, coordonarea si echilibrul
18. Mentine tonusul muscular, imbunatateste postura, reduce riscul de a-ti fractura oasele
19. Creste speranta de viata in medie cu trei ani

20. Reduce starea de anxietate si depresie

21. Imbunatateste starea de bine si te ajuta sa te simti bine cu propria persoana



Ca sa te bucuri de beneficiile sportului si sa nu risti sa iti ranesti corpul, trebuie sa tii minte ca orice activitate fizica trebuie sa cuprinda trei faze ale exercitiului: incalzirea, exercitiile propriu-zise, relaxarea.

1. Incalzirea Este extrem de importanta pentru ca iti pregateste corpul pentru efortul pe care il vei depune. Te va ajuta sa nu-ti stresezi dintr-o data muschii si inima, sa nu faci intinderi musculare, sa-ti fracturezi incheieturile sau sa faci febra musculara. Incalzirea ajuta sa iti creasca incet respiratia, bataile inimii, temperatura corpului. Include exercitii de stretching sau miscari lente ale corpului. Incalzirea ar trebui sa dureze cinci minute.



2. Exercitiile proproiu-zise Trebuie sa tinem cont de frecventa, intensitatea si durata exercitiilor. Cand vine vorba de frecventa, ar trebui sa facem zilnic micare sau cat de des posibil. Intensitatea si durata depind de nivelul nostru de forta fizica. Daca suntem la inceput, 15 minute de exercitii de o intensitate moderata sunt suficiente, atata cat sa simtim respiratia si bataile inimii accelerate. Nu trebuie sa ne obosim pana la epuizare. Cu timpul, cu cat corpul se obsnuieste cu miscarea, vom creste durata si intensitatea exercitiilor.


3. Relaxarea
Iti ajuta corpul sa isi revina dupa efortul depus. Bataile inimii si tensiunea vor reveni la normal. In timpul exercitiilor de relaxare nu trebuie sa stai sau sa te intinzi sa te odihnesti. Trebuie sa-ti continui exercitiile la o intensitate redusa. Poti repeta exercitiile de stretching din timpul incalzirii, relaxeaza-ti muschii inspirand si expirand puternic. Ar trebui sa dureze circa cinci minute.


Indiferent ca alergi 3 ture in jurul stadionului, ca mergi la fitness, aerobic (sub toate formele lui), ca practici Yoga sau mergi cu bicicleta prin parc, miscarea, sportul asociat cu o dieta sanatoasa, minim 2 litri de apa pe zi, fructe si legume proaspete ne ajuta sa ducem o viata sanatoasa, fizic si mental.

Niciun comentariu: