luni, 27 iulie 2009

Traditii de nunta


Intrucat se apropie tot mai mult ziua cea mare, petrec tot mai mult timp pe internet, pe site-uri de profil, in cautare in informatii utile, idei pentru decolatiuni, combinatii de culori, flori si marturii si asa mai departe. Am gasit cateva explicatii pentru anumite traditii de nunta. Mi s-au parut foarte interesante si m-am gandit sa vi le impartasesc si voua.


Marsul Nuptial

Obiceiul dateaza din 1858, din timpul nuntii regale a printesei Victoria a Marii Britanii cu printul Frederick William al Prusiei. Aceasta a fost cea care a ales muzica pentru propria-i nunta. Ea aprecia lucrarile lui Mendelssohn si le venera pe cele ale lui Wagner. Foarte curand, miresele de toate categoriile din Marea Britanie adoptasera acest mars pentru nunta, instaurand o traditie a nuntilor din vest.



Domnisoarele si Cavalerii de onoare

Acest obicei dateaza din timpul anglo-saxonilor. Pentru a fura mireasa, mirele avea nevoie de ajutorul prietenilor, cei care erau numiti cavalerii mirelui. Ei se asigurau ca mireasa sa ajunga la biserica si apoi acasa la mire. De asemenea, mireasa era si ea ajutata de asa-numitele domnisoarele miresei.

Deseori erau inclusi si copii in ceremonie, ca un simbol al inocentei.




Unirea mainilor drepte

Mana dreapta simbolizeaza putere, resurse si scop. Unirea mainii drepte a mirilor inseamna ca cei doi se pot baza unul pe celalalt si ca amandoi pot conta pe resursele pe care fiecare le-a adus in casatorie. De asemenea, acest obicei reprezinta uniunea a doua vieti intr-una singura.


Verigheta

Verigheta reprezinta promisiunea dragostei eterne, atat din partea mirelui, cat si din partea miresei.

Verigheta se pune pe al patrulea deget de pe mana dreapta, deoarece se considera ca acest deget facea legatura directa cu inima, fiind simbolul dragostei eterne si al devotamentului.




Primul sarut

Datand din timpurile Romane, sarutul reprezinta legatura legala dintre miri, este cel care sigileaza toate contactele.

Nici o ceremonie nu era completa fara sarut.De fapt, era o perioada cand logodna era nula fara acest sarut.



Florile de nunta si aruncarea buchetului

Florile reprezinta fertilitate, puritate, o viata noua si dragoste fara sfarsit.

Aruncarea buchetului isi are originile in Anglia.Se credea ca mireasa poate transmite norocul sau si celorlalti nuntasi. Astfel, acestia incercau sa rupa bucati din rochia sau florile miresei. In incercarea de a scapa, aceasta isi arunca buchetul in multime. Traditia spune ca femeia necasatorita, care reusea sa prinda buchetul, era cea care primea norocul miresei si urmatoarea care se marita.




Aruncarea orezului si a florilor

Acest obicei se traduce prin dorinta nuntasilor ca mirii sa aiba o viata roditoare si implinita impreuna. Orezul aruncat peste cei doi reprezinta speranta de fertilitate.


Mirele trece pragul casei mireasa

Una dintre explicatii este aceea de a proteja mireasa de spiritele rele, care-i asteptau sub pragul usii.

O alta explicatie dateaza din timpurile romane. Atunci se credea ca, daca mireasa se impiedica la intrarea in noua casa, purta ghinion casatoriei.

6 comentarii:

andy foto spunea...

citesc acest blog de mai demult. la cate informatii extrem de interesante ai, cred ca va iesi nunta perfect, nunta anului!

Maditza :) spunea...

Uite matza ca-ti ziceam de primul dans

http://www.youtube.com/watch?v=Vqiw-Kqtlr0

Beau Bazar spunea...

@andy foto
Ma bucur ca il gasesti interesant. Cat despre nunta, emotiile sunt din ce in ce mai mari, stresul de asemeni, dar cu toate astea sper sa iasa o nunta frumoasa. Perfecta e prea mult spus!

Beau Bazar spunea...

@Madi
Mersi matza!
:))) Cat de tari sunt astia doi! :)))

Unknown spunea...

draga foarte frumos scrii tu aici! eu m-am maritat si nu m-am documentat atat de mult ;) dar cred ca am avut o nunta frumoasa, cel putin noi ne-am distrat foarte tare...dar vroiam sa iti zic ca nu sunt de acord cu faza ca verighetele sa stea pe mana dreapta...ca noi le tinem pe stanga si toti cei din jurul nostru...
si nu va stresati prea tare ca sigur o sa fie frumos si distrati-va, ca trebuie sa fie una dintre cele mai frumoase zile din viata voastra :)
bafta la pregatiri ;)

Beau Bazar spunea...

@Alina
Sa sti ca verighetele si noi le-am ales tot pentru mana stanga. Nu stiu de unde traditia cu dreapta. Poate la americani... :P
Desi eu inelul de logodna il tin pe dreata. Nici nu m-a interesat pe ce mana se tine.

Cat despre stres e inevitabil. De distrat nu imi fac griji ca nu o sa ne distram. Sper ca toata lumea sa se distreze si sa iasa totul asa cum ne-am propus.

Vom vedea in septembrie... Mai e putin...