luni, 22 iunie 2009

Rasunet

Sa ne rasune in urechi, sa ne socheze retina, sa ne puna pe ganduri si sa actionam in consecinta. Asta urmaresc campaniile sociale. Ele reprezinta in general incercari de a preveni sau de a educa publicul larg in privinta unor probleme care le vizeaza in mod direct existenta.

Omenirea a pasit in mileniul trei cu o gama de probleme mai vechi, cum ar fi conflictele armate, saracia, coruptia, dar si cu altele mai noi, ca HIV/SIDA, tutunul care face tot mai multe victime in fiecare zi, poluarea si exploatarea necontrolata a mediului inconjurator, traficul de fiinte umane, violenta asupra omanilor si animalelor si multe altele. Asupra multora se trag semnale din ce in ce mai des si cu impact din ce in ce mai mare asupra populatiei pasive, uneori prea indiferenta fata de problemele care o inconjoara.


Oameni celebri din intreaga lume au urmarit in ultima perioada sa promoveze anumite valori prin diferite spoturi publicitare care sa ne atraga atentia asupra lucurilor care ne influenteaza viata, cum ar fi viteza excesiva care poate ucide, tutunul care dauneaza grav sanatatii, violenta in familie etc. Atat spoturile publicitare cat si posterele ce impanzesc orasul sunt de cele mai multe ori socante, imaginatia agentiilor de publicitate necunoscand limite atunci cand vine vorba de capta atentia si de a constientiza cauzele indiferentei fiecaruia dintre noi.



Ca o paranteza, imi aduc aminte cand am stat la Viena ca existau frecvent manifestatii ale PETA sau a altor organizatii de acest gen, in centrul orasului in care se proiectau pe niste ecrane imense filme cu animale batute cu bestialitate sau schingiuite inainte sa fie omorate pentru foloasele care le aduc omului (carne, blana, etc). Si acum se ridica parul pe mine cand ma gandesc. Este absolut oribil sa realizezi ca exista oameni capabili de asemenea atrocitati. Nu iti poti imagina cat de departe poate merge rautatea umana. Asta asa ,vorbind de lucururi pe care omul le face altor fiinte sau mediului care il inconjoara, ca sa nu mai vorbim de raul pe care si-l face cu mana lui asupra siesi.

Toate aceste actiuni sunt menite sa traga semnale de alarma in randul populatiei si in general in spatele lor se afla diferite organizatii non profit care propun sau monitorizeaza mesajele respective.









Cu cat sunt mai socante, cu atat impactul asupra publicului este mai mare.






Tot indiferent?

Niciun comentariu: