sâmbătă, 22 septembrie 2012

Kalispera, Santorini! - vacanta de vis in Santorini





Asa cum va spuneam intr-un post anterior, urma sa plec in vacanta. Azi privesc cu nostalgie pozele din zilele minunate petrecute in superba Santorini. Pentru ca de ceva vreme, timpul a devenit un lux, postez din ce in ce mai rar si cu regret ca nu mai scriu in simpaticul meu BeauBazar.

Au fost 7 zile minunate, cu soare, peisaje superbe si voie buna. Marea dilema a fost daca sa stam intr-un hotel pe plaja sau intr-un hotel pe stanci. Am dat castig de cauza primei variante intrucat ne doream mult un concediu la mare, unde sa putem lenevi, inota, face snorkling, sta la soare si savura cocktailuri delicioase.

Kamari Beach (a se citi "bitzi" cum pronunta grecii spre deliciul turistilor) este una dintre putinele plaje ale insulei Santorini, si cea mai frumoasa dupa parerea mea. Desi este o plaja cu pietre vulcanice care ard destul de tare in miezul zilei, e foarte curata, linistita si permite accesul direct din hotel. Multe restaurante, baruri, terase, taverne cu specific marin animeaza plaja si mai ales faleza super populata la lasarea amurgului.

Am stat la Hotelul Afroditi Venus si il recomand cu toata caldura si "experienta" mea de turist. E foarte curat, bine organizat, cu camere foarte mari si staff simpatic si profesionist; micul dejun ok, cina excelenta.



{ Kamari Beach }

Kamari a fost construit în urmă cu 50 de ani de locuitorii unui sătuc din apropiere, Exo Gonia, care a fost culcat la pământ aproape în întregime de cutremurul devastator din 1956. Numele sau vine de la un monument în formă de portic, un Arc (Kamara în limba greacă) care se înalţă şi în ziua de astăzi la sud de Plaja Neagră, care a făcut parte în Antichitate dintr-un străvechi sanctuar închinat lui Poseidon.


Daca pietricelele din roca vulcanica iti dau de furca, apa cu siguranta te fascineaza. Chiar si la 30 m de tarm poti distinge cu cu exactitate fiecare pietricica de pe fundul marii.



{ Fira by night }

Fira este capitala insulei si cel mai mare si animat oras de pe insula. Abia cand ajungi aici simti magia insulei Santorini. Vezi pe net pozele acelea superbe cu casele pe stanci ce par ireale, cu piscine pe muchia dealului, cu tipa ce priveste duios in zare si nu iti vine sa crezi ca locurile acelea chiar exista. Ei bine, exista! Le-am vazut si ziua, le-am vazut si noaptea si le-am fotografiat din toate unghiurile. Te hipnotizeaza pur si simplu.






{ Aspronisi }

Aspronisi este insula cea mai mica din arhipelag, este virgina, in mare majoritate stancoasa, iar plaja destul de mica dar cu nisip pe care am fost noi este singura de pe insula. Se ajunge acolo numai cu vaporul.





A doua excursie pe insula a fost una de o zi, cu multe vizite si escale. Toate excursiile pe mare pornesc din portul Athinios, cele mai căutate fiind insuliţele vulcanice Palea Kameni şi Nea Kameni. La Palea Kameni se înoată în izvoarele fierbinţi, în timp ce la Nea Kameni se merge până în vârful vulcanului, unde fumul se ridică neîncetat din pereţii craterului. 

Drumul pana in varful vulcanului e epuizant. Se pleaca la ora 9-10 din Athinios si exact la orele amiezii cand caldura e naucitoare se ajunge pe vulcan. Va recomand incaltari rezistente si neaparat multa apa. 





 

Next stop: Thirasia. Aici am servit pranzul delicios din fructe de mare si salata greceasca dupa care am pornit calare pe magarusi pana in varful insulei, in superbul orasel (desi era un satuc in toata regula) - Manolas. Aventura a fost savuroasa, super super funny si inedita.

Ne-am distrat copios luand drumul pana sus drept un concurs intre magarusi, cu depasiri, rasetele noastre si urletele insotitorilor care la fiecare miscare strigau "Hella! Hella! Hey hey!". Fara modestie trebuie sa recunosc ca am avut cel mai viteaz si rapid magarus. Deci am castigat cursa!



Se spune că Santorini este locul în care "sunt mai multe biserici decât case, mai mult vin decât apă, mai mulți măgari decât bărbați".



 





{ drumul serpuit pana in Manolas }

Dupa ce am coborat din satucul Manolas, ne-am imbarcat catre Oia (se citeste Ia) pentru apus. Vasul ne-a lasat chiar in port, unde am servit o prajitura cu inghetata delicioasa la renumitul Sunset si apoi am urcat cele 300 de trepte pana sus in Oia.




Santorini este faimoasă pentru fantasticele apusuri de soare, care se văd grozav mai ales de aici, din Oia, satul său cel mai nordic şi cel mai cunoscut, incredibil de liniştit ziua şi fantastic de tulburat seara, când turiştii îl iau cu asalt. Imaginile caselor albe care atârnă pe vârfuri ireale de stânci, ale acoperişurilor albastre care strălucesc deasupra mării sau ale piscinelor cu forme rotunjite sunt marca insulei.





Imediat ce ai ajuns în Santorini, dacă nu ai citit în prealabil absolut nimic despre insulă, pentru că acest aspect este menţionat cu o obsedantă frenezie în orice material despre Thira, printre primele lucruri pe care le vei afla de la ghizi şi localnici este că în Oia, seară de seară, se cântă aria celui mai frumos asfinţit din lume. 

Prin urmare, pe măsură ce se lasă seara, un puhoi nesfârşit de turişti transformă orăşelul într-un agitat furnicar. Se dă o adevărată bătălie pentru un loc bun la apus, oamenii vin cu 2-3 ore înainte, iar terasele şi barurile care se întâmplă să aibă vedere spre ascunderea soarelui după Marea Egee au cele mai piperate preţuri de pe întreaga insulă. 

Modul în care căsuţele albe din Oia îşi schimbă nuanţele de roşiatic-auriu, pe măsură ce soarele apune, este poate mai impresionant decât trecerea astrului sub linia orizontului, iar spectacolul uman face toţi banii.















Niciun comentariu: